ABB stand at Subcontracting fair 2019

Asiakastarina

ABB ja Treston kehittivät yhdessä kobottivaunun – yhteistyö käynnistyi Alihankinta-messuilta

Juuri ennen koronaa Treston oli Alihankinta-messuilla. Messuilla moni trestonilainen huomioi ABB:n ständin, jolla esiteltiin kobotiikan viimeisimpiä uutuuksia. ABB:n messuosastolla työskenteli tuolloin coboteista vastaavana tuotepäällikkönä Juha Mainio ja hänen kanssaan käynnistyi mielenkiintoinen keskustelu robotiikasta ja työergonomiasta. Keskustelu oli alkusysäys yhteistyölle, jonka lopputuloksena ABB ja Treston kehittivät yhdessä koboteille sopivan vaunun.

Haastattelimme Juha Mainiota ABB:ltä yhteistyöstä ja kobotiikan viimeisimmistä kuulumisista.

Kobotit ja joustava automaatio ovat tulleet jäädäkseen

Juha Mainio on työskennellyt ABB:llä parikymmentä vuotta, joista kobottien parissa vuodesta 2016 alkaen. Silloin lanseerattiin ABB:n ensimmäinen kaksikätinen Yumi cobot. 

”Se oli kova juttu ja näimme kobotille paljon erilaisia käyttötapoja. Noiden vuosien jälkeen ABB onkin systemaattisesti lisännyt panostustaan uusien kobottiratkaisujen kehityksen osalta”, kertoo Juha, joka on nyt aluemyyntipäällikkö Suomen Robotics yksikössä. Globaalisti Robotics yksikössä työskentelee ABB:llä 11,000 henkilöä.

Kobotit ovat Juhan mukaan tulleet jäädäkseen eivätkä ole ohimenevä ilmiö. Määrät lisääntyvät vuosi vuodelta, mutta suurempi kasvu on siltikin vielä edessäpäin. 

”Teollisuusrobotit eivät ole katoamassa mihinkään, mutta niiden lisäksi kobotit ja myös muun muassa autonomiset mobiilirobotit ovat yleistyneet. Ne sopivat keskenään hyvin yhteen luoden joustavan automaation.  Kobotit ovat niin sanottua ’entry level’ robotiikkaa, joka on helppo ottaa käyttöön myös pk-yrityksissä, joissa ei välttämättä ole erityistä robotiikka-osaamista.”

Kobotti-vaunun kehitys oli saumatonta

ABB Juha Mainio Treston Cobot trolley customer story
Juha Mainio, Suomen ABB Robotics yksiköstä, kobottivaunun kanssa.

Heti alusta pitäen Juhalla oli positiivinen tunnelma yhteistyöstä Trestonin kanssa. ”Olen törmännyt Trestoniin niin asiakkaiden luona kuin kouluissa, joissa koulutin kobotiikasta, ja tunsin Trestonin ratkaisuja. Trestonilla on vahva, laadukas brändi.”  

Sekä Trestonilta että ABB:ltä yhteistyöhön osallistui henkilöitä niin tuotekehityksestä, markkinoinnista kuin myynnistä. 

”Yhteistyö oli saumatonta, rentoa ja ammattitaitoista”, Juha kiittelee projektia muistellessaan. Alussa keskusteltiin asiakkaiden tarpeista, sovelluksista, ja mahdollisista yhteisistä kehityshankkeista. Tästä syntyi idea kobotti-vaunusta, joka pystyy mahdollistamaan sen, että kobotti palvelee helposti useaa työpistettä ja nopeuttaa investoinnin takaisinmaksuaikaa.

Trestonilta mukana kehitystyössä oli myös Tuotteet yksikön johtaja Kimmo Lehti. ”Käytännön testauksen kautta ideoita jalostettiin ja esimerkiksi työpöydän takakiinnityksen sijaan päädyimme sivukiinnitykseen. Lopputuloksena saimme ABB:lle prototyypin kobottivaunusta, jota testasimme ABB Drives yksikössä.”, Kimmo Lehti kertoo yhteistyön etenemisestä.

Kovimmat kobotti-sovellukset

Juhalle on vuosien saatossa kirkastunut mitkä sovellukset ovat erityisen toimivia toteuttaa kobotilla ja asiakaskäyntien myötä myös mikä saa kobotit laajemmin leviämään.

”Viime vuosina kobotteja on käytetty useissa eri sovelluksissa, kuten hionnassa ja kiillotuksessa. Tällä hetkellä kiinnostavin sovellus on hitsaus.”, Juha paljastaa.  Yhteistä sovelluksissa on, että ne parantavat työntekijän ergonomiaa auttamalla epäergonomisten työvaiheiden kanssa tai parantavat laadukasta tekemistä tai turvallisuutta.  

”Asiakkaiden kanssa tehtaan lattialla on kirkastunut, että ei ole välttämättä yhtä työvaihetta, johon kobotti kannattaisi hankkia, vaan asiakkaalle on hyödyllistä käyttää samaa laitetta useassa eri työpisteessä. Se on toistuva teema. Siksi koboteille sopiva siirtelyvaunu on enemmän kuin tarpeen.”, Juha kertoo.
 

Videolla Juha Mainio esittelee kobotti-vaunun käyttöä.

Tämä saa kobotit yleistymään 

Kaikkein tärkeintä on helppous. ”Että kobottien käyttöönotto vauhdittuisi ne tulisi olla entistäkin helpompi ostaa ja ottaa käyttöön.”, sanoo Juha Mainio ABB:ltä. Ohjelmointi ja erilaisten työkalujen kuten tarttujien tai konenäön liittäminen kobotteihin pitää olla helppoa. 

Myös jatkuvasti kehittyvä AI eli tekoäly tuo uusia ajatuksia kobottien käyttöön. Esimerkiksi logistiikassa konenäöllä varustettuja kobotteja voi käyttää tehokkaasti kappaleen siirtelyssä ja poimimisessa. AI-pohjaiset konenäköratkaisut ovat ns. itseoppivia, joka tarkoittaa, että mitä enemmän tuotantoa ajetaan, sen luotettavammaksi järjestelmä muuttuu. Kobotin konenäköä voi opettaa etsimään tuotteista piirteitä, jotka auttavat tunnistamaan mitä tuotteita lavalta pitää purkaa. Kaiken aikaa töitä tehdessään kobotti puolestaan oppii lisää.

Perinteinen työnkuva murroksessa

Treston Cobot trolley and the bench attachment
Trestonin kobotti-vaunu ja pöytäkiinnitys lähikuvassa.

Teollisuuden manuaaliset työtehtävät tulevat muuttumaan erilaisten uusien digitaalisten ja tekoälypohjaisten sovellusten myötä. Digitaalisuus ei kuitenkaan tarkoita, että työpaikat vähenisivät. Parantamalla ergonomiaa, esimerkiksi kobottien avulla, työntekijät pysyvät työkykyisinä ja motivoituneina ja työ on tehokkaampaa. Panostamalla uudenlaiseen työympäristöön yritykset pystyvät myös houkuttelemaan nuorempia sukupolvia manuaalisten töiden ääreen. Uudenlainen digityökaveri voikin uhkakuvan sijaan houkuttaa millenniaaleja.   

Juhan mukaan kobotit sopivat laaja-alaisesti hyvin erilaisiin yrityksiin. ” Ne ovat skaalautuva ja toimiva ratkaisu esimerkiksi pk-yrityksille, jotka hakevat apukäsiä tehostamaan tuotantoaan. Tehostamalla tuotantoa pk-yritykset pärjäävät kilpailukykyisinä ja voivat tarjota uusia työpaikkoja.”

Ekosysteemi on vahvassa kehityksessä – kysy rohkeasti lisää

Kobottien ja erilaisten uusien työympäristöratkaisujen ympärillä on jatkuvasti kehittyvä ekosysteemi. Niin laitevalmistajat, integraattorit kuin asiakkaat kehittävät uutta. Uusien ideoiden ja kokemusten jakaminen onkin tärkeää, että ala kehittyy. Myös ABB:ltä on tulossa markkinoille kesällä jälleen uusia kobotteja, joissa on mm. isompi kuormankantokyky ja ulottuvuus.  

Treston puolestaan haluaa olla kehittämässä ratkaisuja, jotka parantavat työssäjaksamista ja ergonomiaa teollisuudessa ja siksi yhteiset kehityshankkeet tahojen kanssa, jotka toimivat kobottien, mobiilirobottien, konenäön, AI:n, eksoskeletonien ja monien muiden erilaisten digiapuvälineiden kanssa jatkuvat aktiivisesti.     

Jos sait tästä jutusta inspiraatiota miettiä työympäristön ratkaisuja uudesta näkövinkkelistä, älä epäröi olla yhteydessä. Kysyä rohkeasti lisätietoja!